9 mercats de Nadal a visitar a Estocolm el 2022

Arriba desembre i el Nadal a Estocolm i cada cop més persones venen a descobrir els mercats i gaudir de les atraccions nadalenques i el cap d’any a la capital de Suècia*. Per aquest motiu he fet aquesta llista amb nou dels millors mercats de Nadal, julmarknader en suec, a Estocolm i rodalies. La llista inclou mercats pensats tant pels qui busqueu l’experiència tradicional com pels qui cerqueu quelcom diferent.

1. El mercat de Nadal de Skansen

El mercat de Nadal de Skansen és un dels millors i més genuïns d’Estocolm i se celebra des de fa més de 110 anys. No només el mercat en sí és interessant sino la ubicació al museu al aire lliure i parc d’animals de Skansen ple d’edificis històrics i d’animals nòrdics li atorguen un ambient totalment diferent. A més a més hi trobareu exposicions sobre com se celebrava el Nadal a Suècia a segles passats tant a nivell de societat com a nivell particular.

Parada en el mercado de Navidad de Skansen en Estocolmo <br> Foto: Maria Johansson / Skansen

Parada al mercat de Nadal de Skansen a Estocolm
Foto: Maria Johansson / Skansen

Aquest any el mercat de Nadal de Skansen obre els dissabtes i diumenges del 25/11 al 18/12 de 10:00 a 16:00. L’entrada té un preu de 220 SEK (~20 €) els adults i 70 SEK (~6,50 €) els nens. Es inclosa si tens la tarjeta Go City Stockholm.

2. El mercat de Nadal de Gamla Stan

Si hi ha una escena turística típica de Nadal a Estocolm és la que ofereixen les casetes de colors de la plaça Stortorget a Gamla Stan il·luminades per les llums del mercat de Nadal que s’hi celebra i amplificades per la neu present (si és un any propici).

Aquest mercat és el segon més important d’Estocolm. La seva ubicació céntrica i l’ambient acollidor i romàntic de Gamla Stan a l’hivern el converteixen en un atractiu lloc pels habitants d’Estocolm i pels turistes que visiten la ciutat al desembre. Diuen que hi passegen uns 200.000 cada any.

Mercado de Navidad de Gamla Stan, Estocolmo <br> Foto: Ulf Lundin / imagebank.sweden.se

Mercat de Nadal de Gamla Stan, Estocolm 
Foto: Ulf Lundin / imagebank.sweden.se

Una altra fita important és que el mercat de Nadal de Gamla Stan és el més antic de Suècia i se celebra des de l’any 1837. Hi trobareu decoració, ornaments, artesania, caramels i dolços típics i moltes coses més a les paradetes que el conformen que imiten els llocs de venda que existien a l’Edad Medieval. L’any 2016 el diari britànic The Telegraph el va escollir com un dels deu millors mercats nadalencs d’Europa. El 2022 obre cada dia del 19 de novembre al 23 de desembre de 11:00 a 18:00.

Una activitat especial que us pot interessar i que es fa només en aquesta època són les visites guiades de temàtica nadalenca per Gamla Stan d’una hora o més de duració. Entre les passejades amb més èxit hi ha Estocolm per Nadal passejant amb llums d’oli o la ruta Esperit de Nadal a Estocolm.

Si per dates només podeu visitar un mercat de Nadal hauríeu d’anar al mercat de Skansen o al de Gamla Stan.

3. El mercat de Nadal dels Estables Reials

Si viatgeu a Estocolm amb nens el mercat dels Estables Reials (Konungens hovstall o Hovstallet) pot ser el lloc adient per ells perquè a més a més de les paradetes típiques amb objectes d’artesania i decoració, manualitats i productes ecològics també es fan visites als estables reials, passejades en pony i es poden conèixer els carruatges del rei. Aquest mercat es troba al costat del teatre reial a Nybroplan al carrer Väpnargatan 1. El 2022 obre de divendres 25/11 a diumenge 27/11.

4. El mercat de Nadal del Palau de Drottningholm

El Palau de Drottningholm, patrimoni de la humanitat per la Unesco, es converteix en l’escenari perfecte per un mercat de Nadal a l’illa Lovön a les afores d’Estocolm. Se celebra el segon cap de setmana d’Advent que aquest any correspon als dies 3 i 4 de desembre. El mercat està enfocat en atraure artesans suecs i productors d’aliments a petita escala de tots els racons de Suècia.

5. El mercat de Nadal dels grangers

Bondens Egen Marknad és el mercat propi dels grangers i se celebra al barri del SoFo, al sud del carrer Folkungagatan a l’illa de Södermalm. El mercat dels grangers obre els quatre dissabtes abans de Nadal que enguany són: 26/11, 3/12, 10/12 i 17/12.

6. El mercat de Nadal de l’Escola de Disseny Beckman

Els estudiants de moda, disseny i comunicació visual de l’Escola de Disseny Beckman tenen el seu propi mercat El mercat de Nadal de l’Escola Beckman és el 10 i 11 de desembre de 10:00 a 17:00 al carrer Brahegatan 10 vora la parada de metro Östermalmstorg.

Regalos originales de Navidad en el mercado de la escuela de diseño Beckman <br> Foto: Nathalie Hallman

Originals regals de Nadal al mercat de la Beckman’s Design School 
Foto: Nathalie Hallman

7. El mercat de Nadal de Sigtuna

Al nord-oest d’Estocolmo s’hi troba el poblet de Sigtuna*, una visita recomanada si veniu amb temps, que al desembre hi afegeix el seu mercat de Nadal com a atractiu turístic. Aquest any se celebra els diumenges del 27/11 al 18/12 de 11:00 a 16:00. Aquí trobareu més informació sobre aquest i altres mercats de Nadal a Sigtuna i com arribar-hi en transport públic.

Mercado de Navidad de Sigtuna

Mercat de Nadal de Sigtuna

8. El mercat de Nadal de l’illa d’Utö

Pels qui volgueu visitar l’arxipelag d’Estocolm al desembre no hi ha millor manera que fer-ho aprofitant un mercat de Nadal en una de les moltíssimes illes. Enguany el mercat de Nadal de l’illa d’Utö se celebra el 3 i 4  i el 10 i 11 de desembre. Per arribar fins Utö, que pertany al municipi de Haninge, heu d’agafar el rodalies T35 fins Västerhaninge. Allà el bus 846 fins Arsta havsbad i després un vaixell (es paga per separat) fins Gruvbryggan. Els horaris del vaixell estan sincronitzats amb els del transport públic.

9. El mercat de Nadal del Palau de Taxinge

Aquest mercat no és a Estocolm sino a uns 60 km a l’oest al Palau de Taxinge*. Competeix directament amb el mercat de Nadal de Liseberg a Göteborg per veure quin és el més gran de Suècia doncs aquest compta amb més de 130 paradetes amb productes gastronòmics tradicionals i artesania. Enguany se celebra del 11 al 13 i del 17 al 20 de novembre. L’entrada té un preu de 90 SEK (~8,5 €). Si penseu llogar un cotxe pel vostre viatge a Suècia el mercat del Palau de Taxinge pot ser una fita interessant.

Palacio de Taxinge al oeste de Estocolmo en Navidad <br> Foto: taxingeslott.se

Palau de Taxinge a l’oest d’Estocolm per Nadal 
Foto: taxingeslott.se

Aquest són alguns dels mercats existents a Estocolm i rodalies però la veritat és que n’hi ha moltíssims més allà i a la resta de Suècia. Si viatgeu a Estocolm en un dia en particular al novembre o desembre i necessiteu saber si hi ha mercats de Nadal disponibles deixeu-me un comentari i us els buscaré.

* Aquests articles encara no els he pogut traduir al català i estan disponibles en espanyol. 

Booking.com

About Israel Úbeda

Vaig ser cap de premsa de VisitSweden, l'Organització Nacional Sueca de Turisme a Espanya. Viatjant a Suècia des del 2002 i de vegades vivint al país. Fa uns anys vaig decidir que altres persones havien de conèixer les destinacions turístiques sueques, la llengua i la societat en aquesta pàgina. Benvingut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *