Publicat el 19/10/2019. Modificat el 3/05/2023
Cada any els suecs tenen l’oportunitat de votar i escollir els llocs més bonics de Suecia així com d’altres aspectes de la seva vida diària, de la societat sueca i del seu funcionament. Totes les dades es recullen en l’anomenat Samhällsbarometern o baròmetre de la societat.
Com a molts de nosaltres ens agrada viatjar a llocs visitats pels locals i veure aquelles coses que ells, que coneixen el terreny, recomanen he pensat que pels qui planegeu un viatge turístic a Suècia us interessarà saber quines són les localitzacions més boniques al país per si us hi voleu apropar.

La idíl·lica costa de Bohuslän al nord de Göteborg
Foto: Per Pixel Petersson / imagebank.sweden.se
El resultat de les votacions mostra que els suecs han escollit les següents destinacions al seu propi país.
1. L’arxipelag d’Estocolm
Un 43% dels 2500 suecs enquestats ha dit que l’arxipelag d’Estocolm és el lloc més maco del país. De fet sóc de la mateixa opinió i aquest és el motiu pel qual l’he inclòs a la meva llista dels 10 llocs a visitar a Estocolm.
Els qui em llegiu sabeu que sempre recomano que si veniu a Estocolm cinc o més dies en dediqueu un a fer una excursió de llarga durada en vaixell per l’arxipelag d’Estocolm. Algunas es poden fer durant tot l’any mentres que d’altres només durant els mesos d’estiu.
Si no veniu gaires dies, entre els mesos d’abril i setembre, podeu fer l’excursió a les illes Fjäderholmarna* que es pot comprar per separat però també s’inclou dins la targeta turística Stockholm Pass*. Aquestes illes estan situades a uns 25 minuts amb vaixell i permeten fer un tast del que es el paisatge de l’arxipelag sense endinsar-s’hi massa.
Amb temps i durant temporada alta sempre us recomano que feu un creuer a illes no-habitades i plenes de natura verge com Grinda o a d’altres illes més famoses i amb més visitants com Sandhamn o Vaxholm.
La companyia sueca Strömma ofereix creuers i viatges en vaixell amb guia o fins i tot excursions pel teu compte. Aquí faig una llista de 16 creuers, passejades i excursions en vaixell per Estocolm i les rodalies.

Cabanas sueques de color vermell a l’arxipelag d’Estocolm
Foto: Magnus Rietz / imagebank.sweden.se
2. Gamla Stan a Estocolm
Un 33% dels votants han escollit la ciutat vella d’Estocolm, anomenada Gamla Stan i inclosa a la meva guia per descobrir Estocolm en tres dies*, com un dels indrets més bonics del país.
La veritat és que jo personalment també reconec que Gamla Stan és un lloc imprescindible per tothom que viatja a Estocolm. Recordeu que hi ha visites guiades gratis per Gamla Stan* (en anglès i de vegades en espanyol) així com per altres racons de la ciutat. Aquestes passejades guiades són molt recomanables per descobrir els ets i uts d’aquesta illa fundacional que fa temps s’anomenava apropiadament Stadsholmen, la Illa de la Ciutat. Durant la passejada us faran un recorregut per edifics i llocs històrics i els esdeveniments que hi han succeït.

El castanyer de Gamla Stan
Foto: Israel Ubeda / sweetsweden.com
3. Höga Kusten – la Costa Alta
Un racó desconegut per molts que no són suecs es fica a la tercera posició del rànking de llocs més bonics de Suècia.
La Costa Alta o en suec Höga Kusten és una regió de muntanyes (bé, en realitat la més alta de totes té només 286 metres sobre el nivell del mar però en aquesta zona de Suècia això és altíssim!) junt al mar situada entre les poblacions de Härnosand i Örnsköldsvik ( … us heu fet mal provant de pronunciar-ho? Probeu així: [oerns-hoelds-vik]), és a dir, a uns 450 km al nort d’Estocolm.
La Höga Kusten és un lloc ideal per fer senderisme i gaudir d’encisadores vistes del mar Bàltic. Als voltants hi trobeu dos parcs importants: el Parc Nacional de Skuleskogen i el Parc Natural de l’illa d’Ulvön. Tan singular és la zona de la Costa Alta que la Unesco a l’any 2000 li atorgà el reconeixement i la pertinença al Patrimoni Mundial de la Humanitat a Suècia*.

La Costa Alta de Suècia
Foto: Friluftsbyn Höga Kusten / imagebank.sweden.se
4. L’arxipelag de Göteborg i la costa de Bohuslän
Sens dubte un dels meus llocs preferits al país i que he tingut el plaer de visitar vàries vegades és l’arxipelag de Göteborg* i la costa oest de Suècia que s’estén des de la desembocadura del riu Göta a Göteborg cap al nord fins a la ciutat de Strömstad a la frontera amb Noruega.
La companyia sueca Strömma ofereix excursions i sortides guiades en vaixell per l’arxipelag de Göteborg.
Faria curt si només esmentés un lloc de la costa de Bohuslän que hauríeu de visitar així que us animo a llegir l’article sobre la ruta per Göteborg i la Costa Oest de Suècia* que vaig fer després d’un parell de viatges amb periodistes i personals.

Costa de Bohuslän
Foto: Per Pixel Pettersson / imagebank.sweden.se
5. El llac Siljan
De Dalarna o Dalecàrlia en diuen que és la regió més sueca de totes. Bé doncs segons sembla també té el llac més musical de tots, el Siljan. Això ho dic perque a l’estiu, a principis de juliol, s’hi celebra una sèrie d’esdeveniments i concerts musicals d’una setmana de duració amb el nom Musik vid Siljan que atrauen a un gran nombre de persones que estimen la música.
L’entorn natural ofereix un marc incomparable de bellesa amb activitats per a tota la familia: muntar a cavall, sortides a pescar, canoa, caiac, descens en bici de muntanya i molts més. Si busqueu vistes espectaculars les trobareu al mont Gesunda i a Fryksås.
Al nord del llac Siljan hi ha Orsa Grönklitt el major parc de depredadors d’Europa visitat per més de 100.000 persones cada any. Si penseu en pujar fins aquí feu un cop d’ull a la ruta pel sud de Dalarna* que vàrem fer l’any passat.

Llac Siljan a Dalarna, Suècia
Foto: Jacques de Villiers / imagebank.sweden.se
6. Les “raukar” de Gotland
Aquestes formacions monolítiques de pedra són un dels símbols de l’illa de Gotland. Els altres serien la capital Visby i la gran quantitat d’ovelles que pasturen arreu … Gotland i les seves raukar es converteixen en una meca turística per turistes suecs i turistes que desembarquen a l’illa principalment durant els mesos de juny i juliol.
Podeu arribar a Gotland en avió des d’algunes ciutats sueques (Estocolm des de l’aeroport de Bromma o Göteborg). A l’estiu s’amplia el nombre de vols des d’altres ciutats i aeroports com Estocolm Skavsta, Malmö, Sundsvall o Norrköping. Si no us agrada l’avió hi podeu anar en vaixell des del port de Nynäshamn o si feu una ruta per la regió de Småland* des d’Oskarshamn.

Raukar de Gotland
Foto: Helena Wahlman / imagebank.sweden.se
7. El Kungsleden
El Camí Reial és un dels camins més coneguts del món i potser un dels millors per fer senderisme. Va d’Abisko a la Lapònia sueca a Hemavan en un viatge de 400 km per un traçat creat per l’organització de turisme de Suècia a principis del segle XIX.
La variació paisatgística és increïble i va d’escenaris alpins a Lapònia a boscs de bedolls passant per llacs transparents, petites vil·les i cims de muntanya. El Camí Reial en la seva totalitat travessa quatre parcs nacionals: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek i Pieljekaise. A més a més és freqüent trobar pastors de rens amb els seus ramats durant tot el trajecte oferint un espectacle únic si es va amb la cura necessària.
La xarxa d’albergs de STF té 16 cabanes on es possible passar la nit i es troben repartides pel trajecte en distàncies de 10 a 20 km entre cadascuna Si sou senderistes experimentats i us agrada el repte teniu més informació del Kungsleden aquí.

El Kungsleden, el Camí Reial de Suècia
Foto: Michael Jönsson / imagebank.sweden.se
8. Ales Stenar
Aquestes pedres monolítiques conegudes com Les Pedres d’Ale les trobem a la regió d’Escània, a prop de les ciutats d’Ystad i Åbo, coneguda per ser el bressol d’Absolut Vodka, i són un dels llocs més visitats i que més agraden als suecs.
Són ideals per incomporar-les als plans per una ruta per Escània on es visitin les principals atraccions de la regió. També us hi podeu apropar si visiteu Malmö y voleu veure coses al sud de la ciutat. Així ho vàrem fer nosaltres fa un parell d’estius.

Les Pedres d’Ale a Escània, Suècia
Foto: Conny Fridh / imagebank.sweden.se
9. Marstrand
Marstrand és una illa al nord de Göteborg amb una fortalesa del segle XVII com a atracció més preuada pels turistes. A més de poder ser visitada al seu interior es possible fer un sopar viking.
Els suecs en canvi s’hi apropen buscant el seu ambient mariner, bon peix i marisc i la gran quantitat d’activitats al mar que s’hi poden fer, sobretot a l’estiu. Si no llogueu cotxe (la carretera a Marstrand és espectacular!), podeu arribar-hi en 45 minuts en bus des de Göteborg o en dues hores en vaixell.

Marstrand, una icona a la Costa Oest de Suècia
Foto: Per Pixel Petersson / imagenbank.sweden.se
10. El llac Vättern
Aquest llac és el segon més gran de Suècia i té una ciutat important a la part sud, Jönköping*, així com altres indrets propers que mereixen una visita com el poblet de Gränna*, l’illa de Visingsö, les ruines de Brahehus, el poble de fusta de Eksjö o la històrica població de Vadstena al nord-est en direcció a Estocolm.
L’imatge del llac Vättern que veieu sota aquesta descripció la vaig fer des del genial hotel Den Gyllene Uttern (La llúdriga daurada) on vàrem fer nit i que no puc menys que recomanar-vos.

El llac Vättern a Suècia
Foto: Israel Úbeda / sweetsweden.com
11. Åreskutan
Åreskutan és una muntanya d’uns 1500 metres d’alçada situada a la zona d’Åre al comtat de Jämtland a uns 650 km d’Estocolm. A l’hivern Åre és una destinació on moltíssims suecs gaudeixen al màxim d’activitats de temporada a la natura com l’esquí o el surf de neu (mira aquesta oferta per esquiar a Åre amb el codi promocional Sweetsweden@10). A l’estiu el descens amb bici de muntanya a l’Åre Bike Park, el senderisme, el parapent, l’espeleologia o l’observació d’aus sustitueixen als esquís i les taules d’snowboard.

El paisatge muntanyós d’Åre
Foto: Niclas Vestefjell / imagebank.sweden.se
12. Smögen
Smögen és una illa preciosa a la Costa Oest de Suècia a una hora i mitja en cotxe de Göteborg i que em va enamorar la primera vegada que la vaig trepitjar. És una illa plena de casetes molt maques i amb una gentada als mesos d’estiu on es pot gaudir de l’ambient típic d’aquesta zona de Suècia. Asseure’s a veure passar la gent, cruspir-se uns bons plats de marisc i peix de proximitat al bell mig d’un indret especial de la costa de Bohuslän no té preu.

Smögen a la Costa Oest de Suècia
Foto: Israel Úbeda / sweetsweden.com
Si visiteu Smögen no us podeu perdre el moll conegut com Smögenbryggan on hi ha unes casetes de pescadors amb moltes coloraines i que és un dels llocs més macos i fotografiats de la zona.

Smögenbryggan les casetes de colors dels pescadors, Suecia
Foto: Israel Úbeda / sweetsweden.com
13. L’hotel de gel de Jukkasjärvi
L’hotel de gel* més emblemàtic del món obre les seves portes cada any pels voltants de desembre a la Lapònia sueca i sempre ho fa amb habitacions de disseny completament renovades provinents del gel del riu Torne. Malgrat la curta durada de la temporada – de finals de desembre a principis d’abril – l’ICEHOTEL de Jukkasjärvi és el rei entre les icones a visitar al nord de Suècia a l’hivern. No estranya que els suecs l’incloguin entre els llocs més bonics del país. Si hi aneu veureu que no fa falta dormir a l’hotel per poder fer una visita guiada per les instal·lacions i les habitacions. A més hi ha diferents tipus de visites i algunes inclouen fins i tot el dinar.

Don’t Get Lost – Suite deluxe a l’hotel de gel ICEHOTEL 365 a la Lapònia sueca
Foto: Asaf Kliger
14. El palau i jardins de Rosendal
A Estocolm en un lloc tranquil de l’illa de Djurgården trobem el palau i els jardins de Rosendal. Podeu arribar fent la meva visita recomanada travessant el pont Djurgårdensbron per la banda esquerra vorejant el canal fins arribar primer a Rosendals trädgård per després visitar el palau (accessible a l’estiu). Personalment m’agrada més l’ambient dels jardins amb el seu centre de jardineria-floristeria-cafeteria-taller que el propi palau.

Exterior del Palau de Rosendal a Djurgården, Estocolm
Foto: kungahuset.se
15. La platja de Tylösand
Tylösand és una platja de la ciutat sueca de Halmstad, la del tres cors a l’escut*, i és probablement la platja de sorra més popular de Suècia. El matís “de sorra” és important perquè a Suècia s’estilen molt les platges de roques o amb espigons que permeten caminar-hi per sobre i endinsar-se al mar per després mitjançant una escala baixar a banyar-se.
Al costat de la platja de Tylosänd trobem l’hotel-spa Tylösand amb bars, clubs i la galeria d’art més gran de Suècia amb més de 400 obres. Tres Hombres Art, com se la coneix, va ser fundada per Per Gessle, un dels integrans de la famosa banda sueca de pop Roxette.

La platja de Tylösand a Halmstad, Suècia
Foto: Patrick Leonardsson
Aquests són els llocs més bonics de Suècia segons el parer dels suecs entrevistats. Si ja has anat a Suècia, quins serien els teus llocs preferits? I si encara no hi has viatjat, quin t’agradaria veure? Nosaltres vàrem fer un viatge en cotxe d’un mes per Suècia* i vàrem poder visitar vuit dels quinze. Ara falta la resta!
* Aquests articles encara no els he pogut traduir al català i estan disponibles en espanyol.