Si penseu viatjar a Estocolm al desembre potser pel pont del 6 al 8 o per passar Nadal o Cap d’Any* us explico deu coses que podeu fer durant la vostra visita a la capital de Suècia.

Vista d’Estocolm enfarinada per la neu
Foto: Ola Ericson / imagebank.sweden.se
1. Descobrir la ciutat d’Alfred Nobel
El 10 de desembre se celebra a Estocolm l’entrega dels premis Nobel (un incís: sempre s’ha de pronunciar [nobél]) que reúneix a científics, polítics i personalitats a la Sala d’Or de l’Ajuntament d’Estocolm amb l’objectiu de retre homenatge als guardonats de cada any.
Tot i que dubto molt que us convidin al sopar de gala sí es possible conèixer la ciutat seguint les passes d’Alfred Nobel i inclús si us atreviu i la butxaca us ho permet poder tastar els menús d’edicions d’altres anys. El restaurant Stadshuskällaren, situat com el seu nom en suec indica al celler de l’Ajuntament, prepara sota comanda els menús que els convidats d’altres anys van menjar durant la gala d’anys anteriors.

El banquet dels premis Nobel a l’Ajuntament d’Estocolm
A la plaça Stortoget de Gamla Stan podeu visitar el museu Nobel. El museu s’inclou si compreu la targeta turística Stockholm Pass*. També podeu fer una visita guiada a l’Ajuntament* malgrat en aquestes dates només acostumen a poder fer-se en anglès. A la visita us ensenyaran la Sala Blava on se celebra el banquet i la sala daurada on els convidats hi ballen.
A la plaça Hötorget trobareu l’auditori d’Estocolm, Konserthuset, un edifici distingible pel seu color blau característic. Al seu interior és on es duu a terme la cerimònia d’entrega dels premis Nobel.
2. Veure una processó de Llúcia
Si sou a Estocolm o a qualsevol altre lloc de Suècia el 13 de desembre podreu gaudir de les processons de Llúcia, la regna de la llum. A Suècia cada ciutat, poble o escol·la escull una dona o nena que farà de dama de la llum o Llúcia vestida de color blanc i amb una corona amb espelmes al cap. A la processó l’acompanyen damisel·les, nens-estel i follets que canten nadales.

Celebració de Santa Llúcia a Suècia
Foto: Cecilia Larsson / imagebank.sweden.se
Aprofiteu l’estada al desembre per gaudir del vi especiat (glögg), uns brioixos de safrà (lussekatter), i les famoses galetes sueques de gingebre (pepparkakor) que probablement ja coneixeu.
La tradició de Llúcia la podeu veure en directe a esglèsies, hospitales, escoles o centres de treball de tot el país. A Estocolm la podeu veure a la catedral de la ciutat, Storkyrkan a Gamla Stan, o a les esglèsies Hjorthagskyrkan o la Kungholms Kyrka en els dies al voltant del 13 de desembre. Podeu reservar a Ticketmaster. També al museu al aire lliure de Skansen, un dels llocs més turístics d’Estocolm.
3. Visitar un mercat de Nadal
A Estocolm els dos mercats de Nadal* més visitats són el que es troba a la plaça Stortorget, al bell mig de Gamla Stan, i el mercat de Nadal de Skansen. Ambdós presenten paradetes amb productes típics de Nadal, artesania, elements decoratius, vi especiat i especialitats gastronòmiques del país com les salsitxes de carn de ren i d’ant.

Mercat de Nadal de Gamla Stan a Estocolm
Foto: Ulf Ludin / imagebank.sweden.se
El mercat de Nadal de Skansen obre només dissabtes i diumenges des del primer diumenge d’Advent fins el dia de Nadal. El mercat de Gamla Stan obre tots els dies.
Un altre mercat interessant el trobareu a Rosendals trädgård a l’illa de Djurgården on podreu comprar flors de temporada, pa i pastes tradicionals i a mitjans de desembre un festival de llum i color anomenat Vinterljus. Encara no sé la data per 2019. Actualitzaré l’article més endavant quan la sàpiga.
Si voleu mercats de Nadal alternatius podeu pujar al ferri i salpar cap a la illa d’Utö a l’arxipelag (a una hora del centre d’Estocolm) o a Sandhamn. No només gaudireu de la visita si no també dels paisatges que ofereix la ciutat i l’arxipelag a l’hivern sobre tot si hi neva durant el Nadal.
A la ciutat també podeu visitar els mercats de Nadal de les escoles de disseny que tenen lloc durant un cap de setmana. Per exemple el de l’Escola de Disseny Beckmann (Brahegatan 10 – a prop de la parada de metro de Östermalmstorg) o el Design Christmas Market que cada any canvia de lloc.
Pels amants de les llaminadures i el dolç un lloc únic és Marsipanbåten un vaixell amarrat al moll de Strandvägen, 18 on hi trobareu xocolates, bombons, massapà i moltes altres delicatessen ensucrades que us serviran per fer-vos o potser portar a casa un bon regal.
4. Passejar per Estocolm sota els llums de Nadal
Anualment Stockholmsjul s’encarrega de decorar la ciutat amb milers de bombetes que il·luminen el cel i els carrers d’Estocolm desde mitjans o finals de novembre. Al seu web trobareu un mapa en PDF per a poder passejar pels carrers adients i no perdre’s cap de les figures i decoracions de Nadal disseminades per la ciutat. Els ants il·luminats acostumen a ser un dels llocs més buscats pels turistes. Els trobareu a Nybroplan.

Carrers il·luminats per Nadal a Estocolm el 2017
Foto: Stockholms jul
5. Patinar sobre gel a Kungsträdgården
Si us emporteu els vostres patins l’accés a la pista de patinatge de Kungsträdgården és de franc. Si la idea no us atreu gaire sempre podeu seure una estona i mirar com altres gaudeixen d’aquest esport o veure els llums de Nadal o les botigues que hi ha al voltant d’aquest cèntric parc.

Gent patinant sobre gel a Kungsträdgården, Estocolm
Foto: Israel Úbeda / sweetsweden.com
5. Tastar el julbord
En aquestes dates no podeu marxar d’Estocolm sense tastar el julbord, el bufet de Nadal suec, que només es possible gaudir al mes de desembre.
Els suecs l’acostumen a menjar al migdia i consta d’una mescla de plats freds i calents on hi trobem arengada marinada, salmó, bacallà, salsitxes, mandonguilles i el julskinka, un pernil cuit i marinat en mostassa, galetes de gingebre, vi especiat i moltes coses més. Tot regat amb un aiguardent anomenat schnapps.

Bufet de Nadal suec en versió moderna a Fjäderholmarnas krog
Foto: Per Erik Berglund / imagebank.sweden.se
El bufet suec de Nadal el trobareu a molts restaurants de la ciutat durant aquesta época. Però també és possible anar a tastar-lo a una illa propera com Fjäderholmarna al restaurant Fjäderholmarnas krog.
Una altra opció és pujar a un vaixell i fer un creuer degustació d’un parell d’hores per l’arxipelag amb bufet de Nadal inclós. Els creuers de Strömma* ho fan amb molt d’èxit.
I si us proposeu un bufet de Nadal de luxe* el xef Mathias Dahlgren ofereix un menú de sis plats al seu restaurant del Grand Hotel. També l’hotel Berns té un julbord fusió asiática.
6. Veure l’arbre de Nadal més gran del món
O això dieun … que possiblement el julgrann de 38 metres d’alçada situat a Skeppsbrokajen a la part de Gamla Stan davant de l’illa de Skeppsholmen i del veler-hostal Af Chapman sigue l’avet de Nadal més gran del món.

Arbre de Nadal a Estocolm
Foto: Henrik Trygg / imagebank.sweden.se
7. Passejar per Gamla Stan com un suec
Donar un tomb per Gamla Stan a l’estil suec inclou aturar-vos a fer un fika, per exemple gaudint dels meus rotllets de canyella o cardamom recomanats a Estocolm* o en alguna altra cafeteries famoses de la Ciutat Vella com Chockladkoppen a la plaça Stortorget.
Si voleu viure l’esperit del Nadal suec podeu fer rutes guiades que expliquen com viuen els suecs el Nadal i l’origen de diferents costums i tradicions com el julbord, el julgrann, posar espelmes i canelobres a la vora de les finestres, etc.
Algunes d’aquestes visites guiades, de quasi dues hores de durada són la ruta Estocolm al Nadal on passejareu amb fanalets encesos o la ruta Esperit del Nadal a Estocolm.

La plaça Stortorget a Gamla Stan, Estocolm, a l’hivern
Foto: Ola Ericson / imagebank.sweden.se
8. Fer les compres nadalenques
No només als mercats i mercadals de Nadal trobareu regals i objectes de decoració per la llar. També als grans magatzems i centres comercials d’Estocolm n’hi ha un bon sortiment. A més a més us podreu refugiar i entrar en calor en cas de que fagi molt fred a l’exterior.

Compres a Drottninggatan, Estocolm
Foto: Helena Wahlman / imagebank.sweden.se
De tots els llocs d’Estocolm els grans magatzems Nordiska Kompaniet (NK), al costat del parc Kungsträdgården i amb més de 100 anys d’existència, són els que atrauen a més suecs i turistes. Els aparadors engalanats amb molt de gust, la gran selecció de botigues de marques de prestigi i l’ambient que es respira al seu interior el fan d’allò més interessant per donar una volta i fer alguna compra. Això sí, no és precisament barat.
Recordeu que el dia 24 de desembre totes les botigues tanquen abans i que el 25 i el 26 està tot tancat. Com a compensació entre el 27 i el 31 de desembre trobareu les rebaixes de cap d’any o mellandagsrea en suec.
9. Gaudir de les vistes d’Estocolm
Aprofiteu les poques hores de llum de desembre i cerqueu un lloc amb vistes panoràmiques d’Estocolm* (a l’enllaç trobareu 10 + 8 llocs!). Sobretot no deixeu de fer-ho si trobeu Estocolm nevada i podreu gaudir d’increïbles postes de sol o de com llueix la ciutat amb els llums reflexant-se a la neu.

Vista des de Skinnarviksberget a Estocolm
Foto: Israel Úbeda / sweetsweden.com
10. Viure el Cap d’Any suec
Oblideu-vos del raïm. A Suècia el brindis amb cava quan sonen les campanes i rebre l’any amb focs artificials és la norma. Molts suecs passen la revetlla de cap d’any a festes privades amb amics o a festes públiques. A Estocolm acostumen a escollir un lloc per poder veure la pirotècnia de cap d’any que s’enlaira des de Skeppsholmen.

Celebracion de Cap d’Any a Estocolm
Foto: Helena Wahlman / imagebank.sweden.se
Si us decidiu a passar el Cap d’Any a Estocolm a alguna de les festes que s’hi fan hi ha moltes on escollir. Algunes de les més famoses són la del museu Fotografiska, la del Debaser Medis, la de l’hotel Berns, la de Skansen, la de Café Opera entre d’altres. Actualment encara no hi ha disponibles les pàgines pròpies de les respectives festes però si mireu els enllaços més a prop de la data ja hi seran.
Si visiteu Estocolm al desembre i voleu fer una visita turística normal doneu un cop d’ull a altres articles com aquest que parla dels llocs turístics més visitats a Estocolm, què fer a Estocolmo en 3 dies* o la meva guia per estalviar en un viatge a Estocolm*. Tambié podeu deixar-me un comentari i us faré recomanacions personalitzades d’última hora.
* Aquests articles encara no els he pogut traduir al català i estan disponibles en espanyol.