Regels voor reizen en overnachten met een caravan of camper in Zweden

Elk jaar besluiten veel liefhebbers van caravans en campers om naar Zweden te reizen om een roadtrip door het land te maken soms wel tot in het verre noorden. Ik wil de reis voor je vergemakkelijken door je de regels van circulatie en overnachting met caravans en campers in Zweden alvast uit te leggen.

Ten eerste is het goed te weten dat er in Zweden iets is dat Allemansrätten heet. Dat is het recht van openbare toegang tot de natuur, waarmee iedereen in een tent kan kamperen waar hij of zij maar wil, op voorwaarde dat je respect toont voor de regels die ik je aanraad te lezen. Voor degenen die met caravan of camper reizen is de juridische situatie echter iets anders.

En caravana por Suecia <br> Foto: Per Pixel Petersson / imagebank.sweden.sec

Reizen met een caravan in Zweden
Foto: Per Pixel Petersson / imagebank.sweden.se

Wetten voor het reguleren van caravans en campers in Zweden

Deze wet verbiedt motorvoertuigen om op openbare grond in een natuurlijke omgeving te reizen en het verbod is zelfs geldig voor landeigenaren. De wet is van toepassing op auto’s, motorfietsen, vrachtwagens, bromfietsen, sneeuwscooters, caravans en campers, enz. Uiteraard zijn er uitzonderingen die circuleren toestaan ​​op wegen die speciaal zijn bedoeld voor auto’s die tussen bossen rijden. Er zijn ook uitzonderingen voor diegenen die reizen in reddingsvoertuigen, diegenen die rendieren hoeden en andere gevallen. Maar de algemene regel is dat het verboden is om van de openbare weg af te gaan.

Op particuliere wegen, in het Zweeds enskild väg genaamd, is het de landeigenaar die bepaalt wat voor soort verkeer is toegestaan. Als je in een camper naar Zweden komt en op een van deze wegen terecht komt, let dan op de borden met de tekst Ej husbilar / No campers om problemen te voorkomen.

Nationale parken en natuurreservaten zijn verboden voor motorvoertuigen. Soms zijn er parkeerplaatsen bij de nationale parken waar parkeren en de overnachting van caravans en campers wel mogelijk zijn.

Kamperen of parkeren

Zoals ik al eerder zei, in Zweden is het toegestaan ​​om je tent neer te zetten waar je maar wilt voor een paar dagen zolang je geen rommel in de natuur achterlaat en anderen niet stoort. Er is zelfs een campagne met AirBnB geweest om het bewustzijn van deze vorm van accommodatie in de Zweedse natuur te vergroten.

Met de caravan of de camper mag je echter niet overal zomaar kamperen, ook niet als je geen rommel maakt. Met camper of caravan mag je meestal maar 24 uur blijven staan of, als je in het weekend aankomt mag je tot de eerstvolgende werkdag parkeren, op de parkeerterreinen van de rustplaatsen. Als er andere regels zijn die het parkeren beperken of verlengen, is er een indicatief bord op de parkeerplaats waar de regels voor die specifieke plek staan aangegeven.

Deze foto genomen uit een artikel van Sveriges Radio over de verharding van regels voor campers op het eiland Gotland – waar je nergens op openbare plaatsen mag parkeren en in plaats daarvan naar campings moet – toont het duidelijk het verbod waarop je moet letten als je het toevallig tegenkomt op een parkeerplaats ergens in Zweden. Het bord luidt: “Het is verboden om de person bil class II te parkeren van 23.00 uur tot 07.00 uur op werkdagen, op zaterdag en zon- en feestdagen.” Campers van minder dan 3500 kg vallen in deze categorie.

Señales de prohibido aparcar autocaravanas en Suecia <br> Foto: Johan Hellström / Sveriges Radio

Verkeersbord met een verbod op het parkeren van campers in Zweden
Foto: Johan Hellström / Sveriges Radio

Zoals je kunt zien, wordt het je in Zweden niet gemakkelijk gemaakt om ‘op de weg’ te slapen in een caravan of camper en in sommige regio’s zoals Gotland maken ze het nóg  onmogelijker dan in andere. Er zijn echter veel plaatsen waar je tegen een kleine vergoeding wél kunt parkeren en overnachten en tegelijkertijd ook dicht bij een meer, de zee of de natuur in het algemeen kunt zijn, en dat is toch waar velen van ons naar op zoek zijn.

Boek goedkope accommodatie in Zweden hier

Booking.com

Over Israel Úbeda

Voormalig persvoorlichter bij VisitSweden, de Zweedse nationale toerismeorganisatie in Spanje. Reizend naar Zweden sinds 2002 en soms woonachtig in het land. Een paar jaar geleden besloot ik dat anderen op deze pagina meer te weten konden komen over Zweedse toeristische bestemmingen, de taal en de samenleving. Welkom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *