Regels voor het parkeren van een auto in Zweden

Gepubliceerd op 14/01/2020

Overweeg je met de auto in Zweden rond te reizen? In dit artikel wil ik de regels en voorschriften voor parkeren toelichten en laat ik de meest voorkomende parkeerborden zien die er zijn om te voorkomen dat je een boete krijgt.

Tijdens onze autovakanties van een maand door Zweden* moesten we onze auto vele malen parkeren en dat is goed gegaan dankzij het volgen van deze regels.

Voorschriften voor parkeren in Zweden

 • Je kan alleen parkeren in de richting van het straatverkeer. Vergeet parkeren in tegengestelde richting zoals we allemaal thuis doen.
 • Het voertuig kan op werkdagen niet langer dan 24 uur op dezelfde plaats worden geparkeerd.
 • De algemene regel is dat als er geen gemarkeerde parkeerplaats is (een witte P op een blauwe achtergrond) je er niet kunt parkeren.
 • Je mag niet voor de deur van een gebouw parkeren
 • Je mag niet naast containers of dubbel parkeren. Je mag ook niet parkeren in straten gemarkeerd met de gele ruit op witte ruit.
 • Je mag niet parkeren (en zelfs niet stoppen!) op minder dan 10 meter van kruisingen, hoeken, zebrapaden, kruisende fietspaden, voetgangersoversteekplaatsen, etc.
 • In voetgangers- of gemengde straten kun je alleen parkeren op de daarvoor gemarkeerde plaatsen

P Parkeerborden in Zweden

Deze borden zijn overal in het land aanwezig en geven aan dat de plaats een parkeerplaats is en welke beperkingen of mogelijkheden het biedt. Ze bestaan ​​uit een groot bovenste signaal met de letter P en in veel gevallen andere tekens in het onderste deel die de parkeeromstandigheden in dat gebied aangeven.

Gratis parkeren

Het eenvoudigste teken van allemaal is wanneer er slechts één P-teken is en optioneel een lager teken dat de parkeerplaats markeert. In de volgende afbeeldingen hlaat ik een aantal echte borden zien, verzameld bij mijn reizen door Zweden, waar ik een toelichting bij zal geven.

Aparcamiento a ambos lados de la señal sin pagar

Gratis parkeren aan beide zijden van het signaal

Het teken op de foto boven deze lijnen geeft aan dat de plek een gratis parkeerplaats is en dat je je nergens zorgen over hoeft te maken (behalve de limiet van 24 uur). Ze zijn zeldzaam in Zweden.

Zoals ik eerder heb uitgelegd, verwijzen de onderste borden naar de parkeeromstandigheden. Er is een verschil tussen het hebben van slechts één lager teken of het hebben van meerdere tekens, omdat de blootgestelde regels al dan niet samen worden toegepast. Ik zal het met enkele voorbeelden toelichten.

Señal de aparcamiento en Suecia

Tijdelijk parkeren-teken in Zweden

Dit bovenstaande teken geeft aan dat je gratis kunt parkeren, maar dat van 08:00 tot 18:00 uur op werkdagen en vanaf 20:00 uur tot 15:00 uur en op zaterdag en op officiële feestdagen voor maximaal twee uur en alleen als je een P-Skiva-kaart hebt die zichtbaar is in het voertuig. Op andere momenten kun je zonder zorgen parkeren.

Aparcamiento con limitación horario en Suecia

Tijd- en dagparkeren in Zweden

Op deze foto is parkeren gratis maar beperkt tot 2 uur. Je kan alleen op werkdagen, zaterdag en vóór feestdagen (tijden tussen haakjes) en op zon- en feestdagen (uren in rood) parkeren tussen 8.00 en 18.00 uur.

Se puede aparcar gratis un máximo de 4 horas

Gratis parkeren met een tijdslimiet van 4 uur

Zoals bij dit andere teken hierboven is er slechts een tijdslimiet. Je kan gratis parkeren, maar maximaal 4 uur. Het is niet nodig om aan te geven wanneer het parkeren is gestart.

Aparcamiento con plazas prealquiladas de aparcamiento en Suecia

Gehuurde plaatsen en tijdslimietparkeren met P-Skiva-kaart

In het bovenstaande teken vinden we förhyrda platser – voorgehuurde plaatsen – en daarom moeten we parkeren vermijden omdat ze gereserveerd zijn. Bovendien betekent het dat je voor de rest van de parkeerplaatsen (merk op dat het een apart bord is) je maximaal 2 uur kunt parkeren met de P-skiva-kaart en alleen op de gemarkeerde parkeerplaatsen.

Betaald parkeren

Aparcamiento de pago en Suecia

Betaald parkeren in Zweden

In deze afbeelding verschijnt het trefwoord voor betaald parkeren in Zweden: avgift.

Wanneer je dat woord ziet, is parkeren NIET gratis volgens de rest van het bord. Bijvoorbeeld: in dit specifieke geval is parkeren NIET gratis op werkdagen en op zaterdag en vóór feestdagen tussen 09.00 en 15.00 uur.

De onderste plaat met het Boende Kv-symbool geeft aan dat bewoners van de buurt kunnen parkeren zonder de beperkingen van de bovenste plaat. Als u het woord boendeparkering ziet, kunt u daar niet parkeren en als u besöksparkering of besökande ziet, kunt u dat niet tenzij u een kennis of een bedrijf in de omgeving bezoekt.

Aparcamiento de verano en Smögen, Suecia

Zomerparkeren in Smögen, Zweden

In de bovenstaande afbeelding in Smögen aan de westkust van Zweden is parkeren gereguleerd van 1 juni tot 31 augustus. Betaald parkeren (avgift) van 08:00 tot 20:00 uur. op werkdagen, zaterdag en vóór feestdagen en op zon- en feestdagen. Het eerste uur is gratis en u moet een P-skiva plaatsen die de aankomsttijd in het voertuig aangeeft. Bovendien is parkeren alleen toegestaan ​ rechts van het bord. Op andere momenten die niet op het bord staan, is parkeren gratis zonder beperkingen.

Aparcamiento complicado en Suecia

Ingewikkeld parkeren in Zweden

Ten slotte toont deze laatste afbeelding elke dag een betaald parkeren van 8.00 tot 12.00 uur. De rest van de tijd, dat wil zeggen tussen 00:00 en 08:00, is parkeren niet toegestaan. De eerste twee uur zijn gratis met de P-skiva of het nemen van een ticket via sms.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende parkeersituaties in Zweden.

De P-Skiva-parkeerkaart

Met de P-skiva-kaart kunt u parkeren in de parkeergarages van Zweden die hierom vragen. Je kunt de kaart gratis bij elke supermarkt krijgen. Je hoeft alleen maar om een ​​P-skiva of parkeringsskiva te vragen en de kaart zichtbaar in de auto te leggen. Draai xde klok op de kaart tot het halve of hele uur na aankomst op de parkeerplaats. Dat wil zeggen, als je om 12:34 uur arriveert, stel je de kaart in op 13:00 uur.

Parkeringsskiva en Suecia <br> Foto: Israel Úbeda / sweetsweden.com

Parkeringsskiva in Zweden 
Foto: Israel Úbeda / sweetsweden.com

Binnenkort schrijf ik ook een artikel met tips om met de auto in Stockholm te reizen en te parkeren. Hier vind je nog een artikel over de regels voor caravans en campers in Zweden.

Boek goedkope accommodatie in Zweden hier

Booking.com

Over Israel Úbeda

Voormalig persvoorlichter bij VisitSweden, de Zweedse nationale toerismeorganisatie in Spanje. Reizend naar Zweden sinds 2002 en soms woonachtig in het land. Een paar jaar geleden besloot ik dat anderen op deze pagina meer te weten konden komen over Zweedse toeristische bestemmingen, de taal en de samenleving. Welkom!

3 reacties

 1. Hoi Israel Ubeda,
  Bedankt voor je heldere uitleg. Maar wat is dat ingewikkeld in Zweden ;) Ik wil volgend jaar de zuidkust gaan fietsen, ik kom alleen met mijn auto (omgebouwd mini-campertje) en wil die ergens laten staan. Ik wil de route fietsen van malmo naar goteburg of andersom en dan met de trein heen of terug naar mijn beginpunt. Kan ik dan uberhaut wel ergens mijn auto (veilig) laten staan? Of moet ik het proberen bij een camping waar ik daarvoor overnacht en bij terugkomst (denk ik)?

  • Hi,
   it’s better to leave the van at a campsite so you don’t have any problems. The alternative would be finding a small town where you could leave it parked without disturbin anyone. But the risk is always there because in Sweden there is this 24h rule for maximum time to be parked on public streets, roads.

   Best regards,

   Israel

 2. Brigitta Commandeur

  We hebben gisteren 5 november 2022 vanaf 11.00 uur geparkeerd in de Nortsite parkeergarage vlakbij het station Centrum in Götenburg.
  We hebben nergens een parkeerautomaat of slagboom of iets dergelijks gezien.
  We zijn er vanmorgen 6 november 2022 omstreeks 10.00 uur uit gereden.
  Dus nergens iets tegen gekomen om te betalen.
  Klopt dat?
  Brigitta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *