Att återvinna är ju inte det

Jag läste för några veckor sen en utav costarossas senaste inlägg på hennes blogg där hon berättar hur svårt det är att få plats hemma med alla prylar man behöver om man ska återvinna på riktigt. Utan tvekan måste jag hålla med. Det går inte. Vi börde ju åtminstone bo i 100 kvm. för att få plats till papper, plast, glas, organiskt avfall, bl.a. Vilken tur att vi inte ska sortera färgad och ofärgad glas! (Inte ännu menade jag men det kommer säkert i framtiden)

Man är självklart medveten om hur viktigt det är att återvinna. Det är också sant att i Spanien står vi längst bak i kö bland länder med en återvinningkultur. Däremot har det förändrats och nu blir samhället mer o mer medvetet om sitt ansvar för miljön. Å andra sidan visar bilden här nere precis det som jag blir arg på när det gäller återvinning.

Reciclaje en España / Så funkar det i Spanien

Reciclaje en España / Så funkar det i Spanien

I augusti 2008, på väg till Barcelonas flygplatsen El Prat tog jag kort på den här soptunnan på Barcelona-Sants tågstation. Tre hål och en enda påse  … så funkar det i Spanien. Vi måste återvinna hemma (tack och lov bötar de inte ännu ifall man inte sorterar soporna) men då gör inte ens det den lokala regeringen. Helt sjukt eller hur?

På samma sätt påminnas vi ofta om att släcka alla elektriska apparater eller dra ur dem för att spara energi och rädda miljön medan jul-ljus strålar världen runt. Hyckleri heter det? Visst!

Ofertas de alojamiento en hoteles baratos en Estocolmo

Booking.com

Sobre Israel Úbeda

Ex jefe de prensa y comunicador en VisitSweden, la Organización Nacional de Turismo de Suecia en España. Viajando a Suecia desde 2002 y viviendo a temporadas en el país. Hace unos años me decidí a que otros pudieran conocer los destinos turísticos suecos, el idioma y la sociedad en esta página. Bienvenido!

5 comentarios

 1. Dragon negro

  Tre hål och en enda påse! otrolig… :S
  Du har all rätt.

  Como se que lo tengo mal fijo, por si acaso: increible… tienes toda la razón. (¡si no he entendido mal!)

  Enhorabuena por un gran blog sobre Suecia
  Dragon

 2. exacto entendiste bien ;) .. la manera española de reciclaje

 3. Eso lo he visto varias veces en Zaragoza. Ponen departamentos, y luego ves que solo hay una bolsa o que el equipo de limpieza mezcla todo. Contenedores que no pasan a vaciar, otros que mezclan todo en el verde mientras el resto hemos perdido tiempo separando pensando que contribuímos.
  Aparte es eso, la hipocresía de que los demás ahorremos, mientras ellos ponen las bombas de aire de los sitios estatales a 25 grados o las luces a todo gas en Navidad, desperdician agua al regar, y un largo etc.
  En fin…
  Feliz Año a todos/as

 4. Jag har precis fått OCU-tidningen som jag får varje månad. I just denna upplaga talas det om återvinningen i Spanien. Jag tror att jag kommer att söka länken på OCU:s webbsida och publicera uppgifterna. :) 95,5% av spanskor säger att de återvinner. Jeje, det är mer som «50% av de intervjuade höll fingrarna i kors». :)

  Tack för att nämna mig! ;)

 5. Pingback: Suecia primer país del mundo en reciclaje de residuos electrónicos - sweetsweden.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *